amadesazi
مرحله دوم
آماده سازی

در واحد آماده سازی فرآیند احیای منیزیم، مواد اولیه نام برده شده وابسته به آنالیز شیمیایی و دستورالعمل کنترل کیفیت مربوطه، به وسیله ی سیستم توزین، وزن و نسبت سنجی مورد نظر اعمال می گردد. در این بخش، زیر هاپر مواد، نوار نقاله های مجهز به لودسل و نمایشگر دیجیتالی قابل کنترل جهت تنظیم میزان خروج بار نصب می گردد تا اختلاط مواد قابل کنترل و به طور پیوسته و منظم انجام گیرد.

تصویر

استخراج

استخراج مواد اولیه مورد نیاز جهت احیاء منیزیم

آماده سازی
اماده سازی
تصویر

احیاء منیزیم

احیاء تاج منیزیم توسط کوره های احیاء تحت خلاء

تصویر

تولید شمش

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

مراحل آماده سازی

خردایش

در مرحله ی دوم از فرآیند آماده سازی مواد اولیه توزین و نسبت داده شده از طریق نوار نقاله وارد بالمیل می شوند. بالمیل سیلندری چرخان است که مواد معدنی درون آن ریخته میشود و بر اثر چرخش سیلندر عمل خردایش انجام میشود. در بالمیل پیوسته که شکل سیلندر بیشتر مخروطی است، مواد از یک طرف وارد دستگاه شده و بعد از خرد شدن از سمت دیگر خارج میشود. بعد از تغذیه مواد دستگاه که بدنه فولادی یاسرامیکی دارد شروع به چرخیدن میکند. با چرخش سیلندر و ضربات گلوله مواد روی هم میچرخد یعنی به تبعیت از سیلندر مواد و گلوله ها نیز حرکت دورانی پیدا میکنند و طبیعی خواهد بود که به دلیل عدم چسبندگی مواد به بدنه سیلندر، اندکی که مواد با سیلندر چرخید از بدنه جدا شده و به سمت پایین خواهد افتاد

فیلتر گذاری

بر اثر افتادن مواد یا به بدنه خورده یا روی دیگر مواد اصابت خواهد کرد که بر اثر این ضربات مواد به آرامی شکسته و در طول زمان پودر خواهد شد. در قسمت انتهایی یک فیلتر کار گذاشته شده است تا موادی که به اندازه فیلتر خرد شده است از دستگاه خارج شود. خردایش مواد به اندازه ذرات کوچک در میزان زیر 120 میکرون یکی دیگر از عوامل ضروری در فرآیند آماده سازی بریکت می باشد. بالمیل مورد استفاده در این فرآیند باید توانایی خردایش 4000 کیلوگرم مواد در ساعت را داشته باشد.

بریکت سازی

در قسمت پایانی فرآیند آماده سازی، مواد اولیه پودر شده تبدیل به بریکت شده. بریکت سازی در این روش مواد ورودی در دمای محیط واردماشین بریکت سازی شده و تحت فشار به حالت بریکت در می آیند.

تکنولوژی در تولید

تکنولوژی و دانش

شرکت تیوا صنعت با بهره گیری از تجربه بزرگترین تولید کننده و صادر کننده شمش منیزیم در جهان یعنی کشور چین توانست با اتکاء به دانش پرسنل ایرانی و الگو برداری از خطوط تولید مشابه به توفیق تولید شمش منیزیم با روش های فوق الذکر دست یابد، این موضوع باعث فخر و مباهات اندیشه ایرانی بوده بلکه ما را در رتبه شرکت های دانش بنیان قرار داده است که توانسته ایم دانش تولید را الگو برداری و بومی سازی کنیم.

سیستم های فشار و خلاء

سیستم های متفاوتی که از فشار و خلاء در تاسیسات و حرارت و کنترل دما در عملیات حرارتی و کوره ، اختلاف دما موجب چگالش منیزیم در فرآیند تولید می شود که دانش این روش را به شکل متمایزی ویژه و خاص نموده است

برنامه های آتی

شرکت در نظر دارد با یک جهش به تولید 6000 تن شمش منیزیم در سال دست یابد برای این منظور در شهرک صنعتی سپید دشت واقع در استان چارمحال بختیاری با رایزی از سازمان های مرتبط اقدام به خرید و سرمایه گذاری در زمینی به مساحت 25 هکتار نموده است و امید است در دو سال پیش رو (اوایل سال 1401) به این مهم دست یابد. با توجه به نرخ رشد بازار داخلی و تولید مازاد نیاز بازار داخلی شرکت قصد دارد مازاد آن را به کشورهای اروپائی صادر نماید. اگرچه امید داریم شرکتهای داخلی بتوانند با افزایش میزان تقاضا کلیه عرضه داخلی را مصرف نمایند و صادرات مواد خام و به اصطلاح خام فروشی به کشورهای دیگر پرهیز گردد. لکن با توجه به قیمت های جهانی این فلز، بازار داغ منیزیم و رشد و میل مصرف جهانی آن موجبات رشد سرمایه گذاری را جبران خواهد نمود.